Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      



Osnovna škola, izleti     



Izlet viših razreda Osnovne škole Janjina na riblju farmu Plankton tradea

Petak je, 27. travnja 2007. Krećemo. Učenici od petog do osmog razreda Osnovne škole Janjina na putu su prema ribogojilištu Plankton smještenom u Malostonskom kanalu, pokraj škoja Dubovac u Dračama – malom turističkom mjestu u srcu Pelješca koje je ljeti preplavljeno turistima, a zimi broji tek nešto više od 50 stanovnika.
         U luci na velikom mulu gledamo ribice, u svakom ih je bazenu 45 000, 90% su ženke. Tek su dovezene u Hrvatsku i čekaju odlazak na farmu, i mi čekamo. Krećemo brodicom prema ribogojilištu. Naš je kapetan i vođa puta sam vlasnik tvrtke Plankton, Matko Jasprica. Putom saznajemo da se na farmi nalazi 16 bazena o kojima se brine 6 djelatnika.

         Napokon stigosmo! Plovimo oko bazena i gledamo ribe. Gospodin Matko nas upućuje u tajne posla pa ponešto i zapisujemo:
Riba se dovozi iz Francuske. Na farmi se uzgajaju tri vrste: lubini, orade i krbovi kojih je nekad u Jadranskom moru bilo mnogo, a danas su gotovo izumrli.
Tijekom dolaska do Hrvatske, nalaze se u bazenima u kojima se redovito mijenja more zbog zagađenja ribljom sluzi. Temperatura se postupno prilagođava tako da prilikom iskrcavanja bude jednaka u luci i bazenima, u protivnom bi riba doživjela šok i umrla. Riba ostaje u bazenima dok se ne oporavi od puta, a potom se odvozi na ribogojilište.
Sva riba prolazi kroz selektor – stroj koji broji ribu i razvrstava ju po veličini u tri bazena.
Ribe smiju dnevno pojesti točno određenu količinu hrane (inače će se okrenuti na leđa – uginuti). Kada je more hladno, primjećuje se da manje jedu.
Ribama je potrebno oko 9 mjeseci da narastu dovoljno velike za prodaju, a kada to vrijeme prođe ponovno se razvrstavaju jer se ne razvijaju sve istom brzinom.
Dok su u bazenima, mnoge ih ptice kradu, zato se iznad bazena stavljaju mreže ili se kradljivice tjeraju plinskim topovima. Pojačane mjere sigurnosti osigurane su kamerama i dodatnim nadzorom djelatnika.
Stavljanjem u led, ribe umiru od šoka: postanu tvrde i pobijele im oči.
Riba se prodaje diljem Hrvatske, a najviše se izvozi u Italiju.
Ah, koliko toga! Došli, vidjeli, naučili! Vraćamo se na kopno obogaćeni novim i neobičnim iskustvom.
         Bilo je lijepo i ugodno, stoga poslušajte Preporuku za vedar duh i dug život!
Riba je najukusnija ako je jedete uz čašu domaćeg dalmatinskog crnog vina s malo dalmatinskog maslinovog ulja. Znate kako stari kažu: „Riba treba plivati tri puta u životu. Prvo u moru, onda u maslinovom ulju i na kraju u vinu.“ Uživajte! Dobar tek!




Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša






Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)







Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Dokumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr