Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      

Obitelj Pucić (Pozza)

ŠTIT: Poluokrugli plavi štit je dva puta koso podijeljen sa dvije zlatne grede. Ispod i iznad zlatnih greda nalaze se po tri srebrna ljiljana.

NAKIT: Iznad štita je srebrna kaciga, iznad koje je zlatna kruna iz koje raste crni orao raširenih krila.

PLAŠT: S desne strane plavo-zlatni, a s lijeve plavo-srebrni.

PLEMSTVO: Pucići su plemićka obitelj iz Dubrovnika, mogu se pratiti u Dubrovniku još od 13. stoljeća. Posebno su bili poznati među posljednjom dubrovačkom vlastelom. Pripadnici te porodice obavljali su za Dubrovačku republiku najviše državne funkcije, a neki su se istakli kao književnici (npr. Vicko Pucić, Karlo Pucić i Medo Pucić). Najstariji predstavnici ove obitelji su braća Paskva i Petar. O pravom rodonačelniku ove porodice nije nam do danas ništa poznato (neki "Sabini"). Prvi predstavnik obitelji Pasko Čiponić pojavljuje se na popisu članova Velikog vijeća 1253. godine, prilikom potpisivanja ugovora o savezu između Dubrovnika i bugarskog cara Mihajla Asena.

Na slici: Kuća obitelji Pucić, prednji vrt i tržnica

Paskova obitelj se bavila još i trgovinom . Njegov sin Petar (1281-1334) je bio član Vijeća umoljenih 1326. godine, a najznačajnija osoba u obitelji u 14. stoljeću, Petrus de Margarito de Poca (1360), bio je član Malog vijeća i Vijeća umoljenih. 1359. godine izabran je za kneza Republike. Povijest se ponovila u 19. stoljeću kada je Nikolaus Johanus de Poca zauzeo takav položaj.U vrijeme pada Dubrovačke republike (1808) u Dubrovniku živi samo jedna plemićka obitelj sa prezimenom Pucić (Pozza). Iz te porodice potekla su četiri sina (četiri brata): Niko Luiđi, Marko, Mato sa nadimkom Neru, i Lucijan.[77] To su bili posljednji Pucići koji su se ženili. U njihovim brakovima rođeno je sedam sinova. Nikola Luiđi je imao tri sina: Orasta (Meda), Nikolu Velikoga i Nikolu Maloga.[78] Treći brat Mato je imao jednog sina, a četvrti brat Lucijan nije imao sina. Rafo Pucić (sin Nikov) nije bio brat Medov i Nikole Velikog, već njihov rođak. Rafo Pucić je rođen 27.4.1828. godine u Dubrovniku. Umro je u Beču 4.11.1890. godine. Bio je po zanimanju pravnik-advokat. Pripadao je dalmatinskoj Narodnoj stranci. Pet puta je biran za dubrovačkog općinskog načelnika (1869, 1872, 1875, 1882, 1884), dva puta za zastupnika u Dalmatinskom saboru (1870, 1876) i dva puta za zastupnika u Carevinskom vijeću (1879, 1885). Njegovo ime i danas spominju priče janjinskog kraja.

Austrijsko plemstvo dodijelio je car Leopold, Matiji Puciću, i njegovim potomcima i to grofovski naslov sa pridjevom "zagorski" 1688. godine. Pucići su imali nadimak "Škatići".

Kao značajna obitelj Pucići su imali i svoje posjede, kmetove, zapostate, kaznionice... Jedan od posjeda je i posjed u Janjini koji se sastojao od glavne zgrade i staje sa troetažnim vrtom u samom središtu Janjine. Vrt je presječen glavnom ulicom.

Kuća je obnovljena i ponovno u njoj djeluju općinske službe. Vrtovi su prilagođeni vremenu te je dio pretvoren u parkirališni prostor dok park sa spomenikom Ivanu Morđinu Crnom ima novu namjenu. Postat će igrališni prostor za djecu. Prostor tržnice/ribarnice i dalje čeka svoju namjenu, za sada je skladišni prostor općine.

Na slici: Kuća obitelji Pucić


Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr