Na Konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća, 13. svibnja 1997., utemeljena je Općina Janjina i na današnji dan slavimo 25. obljetnicu postojanja i služenja općinskome puku.

U prvim godinama rada su obnovljene zgrade društvene infrastrukture (zgrada Osnovne škole, zgrada Doma zdravlja, Zadružni dom, izgrađena je nova zgrada pošte, obnovljena je općinska zgrada), te su se provodile mjere uređenja naselja i stanovanja i prostorno-urbanističkog planiranja. Od značajnijih godina vrijedno je spomenuti da je 2003. godine organizirano prikupljanje i odvoz komunalnog otpada, a što provodi Vlastiti pogon Općine, a 2007. godine osnovana je područna jedinica Dječjeg vrtića Orebić u Janjini. Od infrastrukturnih projekata, obnovljeni su pristani u lučici Drače, te pristan u lučici Sreser, napravljene šetnice uz obalu od Podgrada do Sresera. U kontinuitetu se brinemo o socijalnoj zaštiti i skrbi potrebitima, sufinanciramo rad osnovne škole, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Janjina, Turističke zajednice. Prate se mjere protupožarne i civilne zaštite te rad udruga od interesa za stanovništvo Općine Janjina.

Iako teritorijalno i po broju stanovnika najmanja na poluotoku Pelješcu, Općina Janjina je opstala kao potrebna i vrijedna jedinica lokalne samouprave i tijekom svih ovih godina neumorno radi na poboljšanju životnih uvjeta svojih žitelja.

Ove godine, u kojoj Janjina slavi 800. obljetnicu prvog pisanog spomena svoga imena, slavimo i 25. obljetnicu postojanja Općine Janjine koja je, u biti, nastavak administrativne vlasti u Janjini, dokinute 1963. godine, kada je Janjina postala rubno naselje velike Općine Dubrovnik. Našim mještanima se zahvaljujemo na povjerenju i suradnji i nastavljamo jednakim žarom raditi na unaprjeđenju življenja na ovom malenom, ali našem, prostoru!